100 SOUTH STATE AVENUE - DICKINSON, ND 58601


Bank of North Dakota

A very detailed program was developed for the building during the design process by incorporating information from various meeting groups within the organization. Their existing building included a one story section as well as a four story tower. Since the new building was planned to have three floors, the working relationships between the various departments had to be studied in order to locate the departments on the various floors.

During the preliminary design of the Bank of North Dakota project, the Owner was undecided as to whether they were going to purchase land for the new building, or construct it on their existing site. As a result, after a preliminary program was completed, two designs were created, one for each site. The design for the existing site was not taken very far, since the decision was made to build on another site. It did include, however, a very preliminary 3-D view and schematic floor plans showing the various departments on the various floors.

Once the new site was selected, the design for the new building began to take shape. The final design was more linear to fit with the site that was selected, which was along main street. The building was turned to take advantage of the views up the river that were unique to the site. The building and its related parking was placed on one end of the site to allow for future development to the east of the building.

Originally, it was determined that the building would not have a basement, since moving items vertically was a challenge in the existing building. However, through the design process, it was decided that a small basement would be beneficial and would act as a storm shelter if needed. The other "must have" that kept coming up in meetings with the employees was the need for windows. The existing building had very few windows, so everyone wanted plenty of natural light in the new building.

The curved front of the building was sloped, resembling a bow of a ship. This not only added to the design of the exterior, but also worked with the function of the building. It eliminated some potentially wasted space in the first floor lobby, while increasing space where it was needed, in the third floor board room.

BACK TO COMMERCIAL


2016 Hulsing & Associates Architects, P.C.